fbpx

Derfor må man ikke sælge i panik

Når man har penge i aktier, er det aldrig sjovt, når kurserne visse dage bare brager ned. Og det har virkelig været tilfældet de seneste dage. Aktiemarkederne har været ude i betydelige fald, sandsynligvis på grund af frygt for recession i USA og dårligere end forventede jobtal. Men også med en uventet rentestigning fra Bank of Japan. I alle tilfælde har disse begivenheder ført til en stor bølge af paniksalg kloden rundt. Men du skal ikke sælge i panik.

Her i dag har kurserne, i skrivende stund, så rettet sig noget op i Danmark. I Japan var der endda meget voldsomme kursstigninger og det japanske Nikkei 225 steg over 10 procent. Sådan er det faktisk ofte, og det er også grunden til at du ikke skal sælge i panik, når du læser en overskrift om et blodrødt marked.

De største stigninger følger ofte lige efter de største fald

Det virker jo helt intuitivt rigtigt, at det må være smart at skynde sig ud af markedet, når det går som det går. På den måde kunne man undgå de store fald. Så kunne du sidde med dine penge og gå ind i markedet igen, når den positive stemning er vendt tilbage. Men der er bare et stort problem med den strategi. Nogle af markedets største stigninger kommer netop i de her vanvittige perioder.

Faktisk kommer de allerstørste stigninger i dagene efter de helt store fald. Det er næsten umuligt at time det, så man sælger på toppen og køber på bunden, selv for professionelle daytradere. Når vi som almindelige investorer opdager et stort fald, ja, så er det ofte allerede for sent. Når vi så sælger, så er vi måske ude af markedet dagen efter, hvor de største stigninger sker. Derfor kan mange, der prøver at reagere på markedet, ende med at sælge på bunden og købe på toppen.

Time in the market beats timing the market

Der er lavet talrige analyser af det, og de viser helt generelt, at den bedste strategi, du kan have som langsigtet investor, er at blive i markedet. En af analyserne fra J.P. Morgan viser, at en investering på 100.000 kr. i SP 500 indekset fra 2002-2022 ville være vokset til lidt over 600.000 kr., hvis man var investeret i hele perioden. Hvis man missede de 10 bedste handelsdage, med de største stigninger i løbet af de 20 år, så var man endt med en værdi af investeringen på lige under 300.000 kr.

Det er selvfølgelig et usandsynligt scenario, at man skulle være så uheldig. Men alle de 10 bedste dage kom faktisk dagen efter dage med store fald. Analysen viser i alle tilfælde vigtigheden af at være med, når det går op.

Så selvom det er svært at holde fingrene fra sælg-knappen, når kurserne bare drøner op og ned, så er det vores køb-og-behold-strategi, der i dag har gjort os økonomisk frie. Så det er selvfølgelig også en strategi, vi holder fast i.

Skal du have vores hjælp til at komme i gang?

Hvis du endnu ikke er kommet i gang med investeringsrejsen og mangler et blidt skub og en støtte til de første og for nogle, skræmmende skridt, så er vi her til at hjælpe dig.

Første mulighed er på vores investeringsworkshop for begyndere. Vi har to her i sensommeren/efteråret den 28. august (kun få pladser tilbage) og den 2. oktober. Du kan læse meget mere her . Du kan også altid skrive på kontakt@birkwahlgren.dk eller ringe på 31691711. Der kan du vil bestille en sparring eller have tilrettelagt et forløb. Læs mere på www.birkwahlgren.dk eller se hvad vi har af andre muligheder i vores .

Forhåbningsfulde sensommerhilsner fra Pernille og Kasper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait