Lær at værdsætte det uperfekte
Er det ikke besynderligt, hvor forskelligt vi opfatter skønhed og perfektion alt efter, hvor vi er? Vi har lige haft en familieferie, hvor vi tog til Amalfikysten i Italien, mere specifikt til den lille by Atrani, klæbet op ad de stejle klipper med fuld udsigt til Middelhavet.
Skønheden i det besværlige og uperfekte
Vi havde lejet et hus, der lå oppe ad bjergsiden, og der var ingen vej op til huset. Kun trapper, masser af trapper, og belønningen for det hårde arbejde med at komme op til huset var den skønneste udsigt. Men huset var også smukt. Det var fuldstændig nedslidt og forfaldent, men på den fede italienske måde, som vi af en eller anden årsag godt kan lide.
Når vi er hjemme, skal alt jo helst være perfekt, men det er, som om man i nogle kulturer er langt bedre til at omfavne det uperfekte, til at finde skønheden i det. Her er Italien og deres insisteren på at bevare deres kulturarv og gamle bygninger en kæmpe inspiration.
Hvorfor skriver vi nu om det? Det er fordi vores hjemlige perfekthedskultur er med til at drive vores overforbrug. Og overforbrug er noget af det, vi i årevis har forsøgt at få folk til at undgå, så der i stedet var overskud til investeringer.
Den japanske tilgang
Men det er jo ikke nemt sådan at slippe en indgroet perfekthedslyst. Heldigvis er der også andre steder, hvor man kan søge inspiration, fx i japansk wabi-sabi. Wabi-sabi er en tilgang til livet, der tager udgangspunkt i, at vi accepterer forgængeligheden og det uperfekte.
Wabi-sabi handler ikke blot om æstetik. Det er en livsfilosofi, der kan hjælpe os med at bryde fri af vores nærmest maniske overforbrug. Ved at acceptere, at intet i livet er permanent, perfekt eller fuldendt, kan vi lære at sætte pris på de små øjeblikke af skønhed og ro, der ofte gemmer sig midt i hverdagens kaos.
Tænk over de ting, du omgiver dig med: en slidt lænestol, der er blevet brugt gennem mange år, eller et gammelt krus med en revne, der bærer på minder fra utallige kopper kaffe. Disse ting har deres egen historie, deres egen værdi. I stedet for at udskifte dem for at opnå noget nyt og fejlfrit, kan vi i stedet vælge at se dem som symboler på livets naturlige cyklus og dets egen form for skønhed.
Sådan kan du anvende wabi-sabi i dit liv:
- Værdsæt det slidte: Se på de ting i dit hjem, som har en historie. I stedet for at udskifte dem, overvej, hvordan de kan repareres, omfavnes og værdsættes for deres unikke karakter.
- Undgå jagten på perfektion: I stedet for at stræbe efter det perfekte hjem, den perfekte garderobe eller den perfekte livsstil. Så overvej, hvordan du kan finde fred og glæde i det uperfekte. Ligesom naturen er smuk i sin ufuldkommenhed, kan dit liv også være det.
- Find skønhed i det naturlige: Omgiv dig med ting, der føles ægte. Træ, sten og naturlige materialer, som ældes med ynde og fortæller deres egen historie, er en central del af wabi-sabi. Skønheden ligger ofte i det rå og ærlige fremfor det polerede.
Kærlige efterårstanker fra Kasper og Pernille
Fik du ikke læst om vores nye årsforløb Investér i dig selv? Så kan du kan læse om det hér. Du har også allerede nu mulighed for at sikre dig en af de få pladser på årsforløbet.
Book forløb!